Google Search Console instellen

Google Search Console instellen: stap voor stap handleiding

Seppe Gadeyne

Freelance webdeveloper

Als jij een website hebt, is het belangrijk om te weten hoe je je zoekprestaties kunt checken en verbeteren. Het belangrijkste hulpmiddel hiervoor is Google Search Console. In deze gids laten we zien hoe je Google Search Console instelt en hoe je het kunt gebruiken om je zoekprestaties te verbeteren.

Inhoudsopgave

  1. Wat is Google Search Console

  2. Google Search Console instellen in 3 stappen

  3. Hoe gebruik je Google Search Console

  4. Conclusie

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je je website kunt checken en optimaliseren voor zoekmachines. Hiermee kun je bijvoorbeeld zien met welke zoektermen mensen je site vinden, hoeveel verkeer je krijgt via zoekmachines en of er technische problemen zijn met je site die de zoekprestaties beïnvloeden.

Google Search Console instellen in 3 stappen

Om Google Search Console te kunnen gebruiken, moet je het eerst instellen. Dat is een makkelijk proces en klaar in een paar stappen.

Aanmelden op Google Search Console

Ga naar Google Search Console en log in met je Google-account

Google Search Console instellen
Aanmelden op Google Search Console

Het websiteadres toevoegen aan Google Search Console

Typ het websiteadres in het veld onder "Domein" en klik op de knop "Doorgaan". Check even het websiteadres door naar je website te surfen. Het adres met www of zonder www is beiden een andere URL. Sommige websites hebben een hoofdadres met www, andere zonder.

Google Search Console instellen
Websiteadres toevoegen in Google Search Console

Domeineigendom verifiëren in Google Search Console

Verifieer je domeineigendom door een DNS-record toe te voegen. Doe dat via de beheersite van je domeinnaam of vraag hulp aan je websitebeheerder. Zodra je eigenaarschap bevestigd is, kun je Google Search Console gebruiken.

Google Search Console instellen
Domeineigendom verifiëren in Google Search Console

Hoe gebruikt je Google Search Console?

Nu Google Search Console ingesteld is, kun je het gebruiken om je zoekprestaties te checken en te verbeteren. Hieronder staan enkele belangrijke functies van de tool.

Prestaties

In de "Prestaties" sectie kun je zien hoeveel verkeer je krijgt via zoekmachines, met welke zoektermen mensen je site vinden en hoeveel klikken je krijgt voor elk zoekwoord. Deze info kan je helpen begrijpen welke pagina's populair zijn en op welke zoektermen je je moet richten om je zoekprestaties te verbeteren.

Google Search Console instellen
Prestaties van de website opvolgen in Google Search Console

Pagina's

In de "Pagina's" sectie kun je zien welke pagina's geïndexeerd zijn en of er technische problemen zijn met je site die je zoekprestaties kunnen beïnvloeden. Zo'n problemen kunnen bijvoorbeeld zijn dat bepaalde pagina's niet te vinden zijn of er problemen zijn met de interne links van je site. Door deze problemen op te lossen, zorg je ervoor dat zoekmachines je site beter kunnen crawlen en indexeren.

Google Search Console instellen
Waarom pagina's niet worden geïndexeerd in Google

Sitemap

Met de Google Search Console kun je ook een sitemap toevoegen. Dit is een bestand waarin je alle adressen van je websitepagina's opgeeft, zodat zoekmachines ze gemakkelijker kunnen vinden en indexeren. Door een sitemap toe te voegen, zorg je ervoor dat zoekmachines je site sneller en beter vinden.

Google Search Console instellen
Sitemaps beheren in Google Search Console

Conclusie

Door Google Search Console te checken, hou je grip op hoe jouw website presteren in zoekmachines. Je kan problemen oplossen, zoektermen ontdekken en een sitemap toevoegen voor een betere indexering. Het is een krachtige tool voor SEO optimalisatie!

Indien je aanvullende professionele ondersteuning nodig hebt, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen.

Veel gestelde vragen

FAQ

Laten we eens verder ingaan op enkele veelgestelde vragen.

Wat is Google Search Console en waarom is het belangrijk?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je jouw website kunt checken en optimaliseren voor zoekmachines. Het is belangrijk omdat het je helpt te begrijpen hoe jouw website presteert in zoekmachines, met welke zoektermen mensen je site vinden, en of er technische problemen zijn die de zoekprestaties beïnvloeden.

Hoe stel ik Google Search Console in voor mijn website?

Om Google Search Console in te stellen, moet je eerst inloggen met je Google-account. Voeg vervolgens je websiteadres toe onder "Domein" en verifieer je domeineigendom door een DNS-record toe te voegen via de beheersite van je domeinnaam of met de hulp van je websitebeheerder.

Wat zijn enkele belangrijke functies van Google Search Console?

Enkele belangrijke functies van Google Search Console zijn het analyseren van de prestaties van je website in zoekmachines, het controleren van geïndexeerde pagina's en technische problemen, en het toevoegen van een sitemap om je website beter vindbaar en indexeerbaar te maken voor zoekmachines.

Hoe kan ik een sitemap toevoegen aan Google Search Console?

Om een sitemap toe te voegen aan Google Search Console, maak je een bestand waarin je alle adressen van je websitepagina's opgeeft. Voeg dit bestand toe in de tool, zodat zoekmachines je pagina's gemakkelijker kunnen vinden en indexeren. Het toevoegen van een sitemap zorgt ervoor dat zoekmachines je site sneller en beter vinden.