Wat is een headless CMS

Wat is een headless CMS en wat zijn de voordelen ervan?

Seppe Gadeyne

Freelance webdeveloper

In de voortdurend veranderende digitale wereld ben ik altijd op zoek naar manieren om het creëren, beheren en verspreiden van content te verbeteren. Eén van de belangrijkste spelers in deze verandering is het headless content management systeem (CMS). In dit artikel wil ik met jullie dieper ingaan op wat een headless CMS is en welke voordelen het biedt. Ik zal ook Storyblok introduceren, een innovatief headless CMS met een visuele editor, en bespreken hoe het kan bijdragen aan een efficiëntere en effectievere workflow voor zowel mijzelf als andere teams en individuen die inhoud creëren en beheren. Of je nu een ontwikkelaar bent die een flexibel en schaalbaar platform zoekt, of een content creator die op zoek is naar een betere manier om inhoud te beheren en te verspreiden, ik geloof dat het de moeite waard is om de mogelijkheden van een headless CMS als Storyblok te verkennen.

Wat is een headless CMS?
Storyblok, een headless CMS

Inhoudsopgave

  1. Wat is een headless CMS?

  2. Wat zijn de voordelen van een headless CMS?

  3. Storyblok, een headless CMS met visuele editor

  4. Conclusie

Wat is een headless CMS?

Een headless CMS is een content management systeem waar dat je website (het frontend gedeelte) los van staat. Dit betekent dat het systeem alleen zorgt voor het beheren en opslaan van de inhoud (tekst, afbeeldingen, etc), en niet voor de weergave hiervan op een website of app. Dit is anders dan traditionele CMS'en zoals WordPress, die zowel de backend beheren als de frontend.

Met een headless CMS kun je dus de inhoud op een centraal punt beheren en deze via APIs naar verschillende kanalen (websites, apps, etc) sturen. Hierdoor is het makkelijker om op verschillende manieren te presenteren en is er meer flexibiliteit.

Wat zijn de voordelen van een headless CMS?

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van een headless CMS:

  1. Betere prestaties: door het scheiden van het CMS en de website, kun je ze beide op aparte omgevingen hosten. Zo kan de website op een snel content delivery network (CDN) gehost worden, terwijl het headless CMS meestal als een beheerde SAAS-applicatie door de leverancier wordt onderhouden.

  2. Gebruiksgemak: omdat het headless CMS vaak door een firma beheerd wordt, is er hard gewerkt om het zo makkelijk mogelijk te maken. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over updates, want dat wordt door de firma voor je gedaan.

  3. Snellere ontwikkeling: door het scheiden van website en CMS, kunnen ontwikkelaars zich puur richten op de website, zonder zich druk te hoeven maken om het opzetten van het CMS gedeelte.

  4. Flexibiliteit: omdat een headless CMS alleen de inhoud beheert en niet de weergave, kun je de inhoud op allerlei manieren tonen, zoals op een website, app of ander platform.

  5. Gemakkelijker schalen: doordat de inhoud via APIs naar verschillende kanalen gestuurd kan worden, is het gemakkelijker om te schalen naar meer kanalen zonder veel extra werk.

Storyblok, een headless CMS met visuele editor

Ik gebruik zelf Storyblok, een headless CMS waarmee je zelf of met je team makkelijk inhoud kunt creëren, beheren en publiceren. Dankzij de intuïtieve en samenwerkende manier, maak je snel en efficiënt prachtige presentaties van je inhoud. De inhoud wordt beheert via een centrale omgeving om deze vervolgens via een API naar verschillende kanalen sturen, zoals je website, apps en meer. Hierdoor kun je flexibel en snel schakelen tussen verschillende kanalen, zonder dat je hiervoor technische kennis nodig hebt.

Wat is een headless CMS?
Storyblok, de start pagina

Bij Straffe Sites gebruik ik Storyblok vooral in combinatie met zakelijke websites. Als ontwikkelaar zet ik de bouwstenen klaar in Storyblok, die de klant vervolgens kan gebruiken in de website om pagina's samen te stellen. Deze bouwstenen kunnen altijd op maat gemaakt worden, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Werken met Storyblok is top! Dankzij de visuele editor kun je makkelijk inhoud samenstellen met de bouwstenen die voor je klaargemaakt zijn, zonder dat je zelf code hoeft te schrijven. Het eindresultaat is altijd precies wat je wilt.

Wat is een headless CMS?
De visuele editor van Storyblok is een plezier om in te werken

Met Storyblok kun je als team zelfs binnen het systeem communiceren en elkaar taken geven. Kortom, Storyblok is een headless CMS dat teams of personen helpt om snel en gemakkelijk inhoud te creëren, beheren en publiceren via verschillende kanalen.

Wat is een headless CMS
In Storyblok kun je communiceren met elkaar en taken aanmaken

Conclusie

Een headless CMS is een content management systeem waarbij de backend gescheiden is van de frontend. Hierdoor kun je de inhoud op een centrale plek beheren en deze naar verschillende kanalen sturen. Het gebruik van een headless CMS biedt veel voordelen, zoals betere prestaties, gebruiksgemak, snellere ontwikkeling, flexibiliteit en gemakkelijker schalen. Storyblok is een voorbeeld van een headless CMS, dat teams of individuen helpt bij het makkelijk creëren, beheren en publiceren van inhoud. Het biedt een visuele interface waarmee je zonder technische kennis snel en eenvoudig inhoud kunt samenstellen. Hierdoor is het werken met Storyblok een fijne en efficiënte ervaring.

Als trotse partner van Storyblok bij Straffe Sites help ik je graag met het opzetten van je website met dit headless CMS. Met mijn uitgebreide kennis van Storyblok zorg ik ervoor dat jouw website perfect aansluit bij je wensen. Het bouwen van een website, wordt eenvoudig en efficiënt. Samen zorgen we voor een gebruiksvriendelijke website die jouw merk optimaal presenteert. Aarzel niet om contact met mij op te nemen voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek over hoe ik je kan helpen met Storyblok.

Veel gestelde vragen

FAQ

Laten we eens verder ingaan op enkele veelgestelde vragen.

Wat is een headless CMS?

Een headless CMS is een content management systeem waarbij de weergave van de inhoud (tekst, afbeeldingen, enz.) volledig los staat van de backend. Het CMS is alleen verantwoordelijk voor het beheren en opslaan van de inhoud en maakt deze beschikbaar via API's die door verschillende front-end toepassingen kunnen worden gebruikt. In tegenstelling tot traditionele CMS'en zoals WordPress, is een headless CMS niet betrokken bij de weergave van de inhoud. Dit biedt meer flexibiliteit en schaalbaarheid, maar vereist ook meer technische kennis en ontwikkeling om de inhoud correct weer te geven.

Wat zijn de voordelen van een headless CMS?

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een headless CMS. Ten eerste biedt het een betere prestatie en laadsnelheid, omdat de frontend en backend niet op dezelfde server hoeven te worden gehost. Dit maakt het ook gemakkelijker om de backend op te schalen zonder de frontend te beïnvloeden. Ten tweede biedt een headless CMS meer flexibiliteit en vrijheid in de weergave van inhoud, omdat deze via API's naar verschillende kanalen kan worden gestuurd. Bovendien is het gemakkelijker om meerdere kanalen te beheren en te updaten vanuit één centraal systeem. Tot slot maakt een headless CMS het gemakkelijker voor ontwikkelaars om zich te concentreren op de frontend, terwijl de backend door de CMS provider wordt onderhouden en geüpdatet.

Hoe kan Storyblok, de publicatie van inhoud vereenvoudigen?

Storyblok, kan de publicatie van inhoud vereenvoudigen door hun intuïtieve visuele editor, waarmee gebruikers inhoud kunnen maken en beheren zonder technische kennis. Het biedt ook de mogelijkheid om inhoud te hergebruiken en op maat te maken voor verschillende kanalen, waardoor tijd en moeite wordt bespaard. Het vereenvoudigt ook de samenwerking tussen teamleden en maakt het gemakkelijker om taken en verantwoordelijkheden toe te wijzen. Ten slotte maakt een headless CMS zoals Storyblok het mogelijk om inhoud in realtime te wijzigen en bij te werken, zonder de website of app offline te hoeven halen.

Welke voordelen biedt Storyblok ten opzichte van alternatieven?

Storyblok onderscheidt zich van andere headless CMS opties door hun intuïtieve visuele editor, die het gemakkelijker maakt voor gebruikers zonder technische kennis om inhoud te creëren en te beheren. Het biedt ook functies, waarmee gebruikers inhoud op maat kunnen maken voor verschillende kanalen en doelgroepen. Daarnaast biedt Storyblok een naadloze integratie met andere tools en systemen.