Wat kost een website laten maken?

Wat kost een website laten maken?

  1. De prijs van een website laten maken

  2. De prijs van een content management systeem

  3. Webhosting kosten

  4. Kosten ontstaan door het aanpassen van de website

  5. Duurtijd voor de ontwikkeling van een website

  6. Tips bij het kiezen van een webdesign bureau

De prijs van een website laten maken

Als je een website wilt laten maken, kun je rekening houden met een gemiddelde kostprijs tussen de € 500 en € 5.000. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal pagina's, de complexiteit van de functionaliteiten en het ontwerp van de website. Het is daarom belangrijk om goed te overleggen met het webdesign bureau wat je precies wilt, zodat ze een passende offerte kunnen maken.

De prijs van een content management systeem

Content management systemen (CMS) zijn een onmisbare tool voor elke website. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van gratis open-source oplossingen zoals WordPress tot geavanceerde SAAS oplossingen zoals Storyblok. Hoewel WordPress een gratis open-source oplossing is, is het belangrijk om te beseffen dat je bij eigen beheer verantwoordelijk bent voor updates en onderhoud. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om het website onderhoud door het bedrijf te laten doen waar je de webhosting hebt. Houd er wel rekening mee dat deze oplossing minder veilig en performant is in vergelijking met een headless CMS zoals Storyblok. Storyblok biedt een gratis optie voor kleine zakelijke websites met één gebruiker, meerdere gebruikers komen op € 9 per maand. Voor grotere teams is er een prijs van € 90 waarin 5 team seats zitten.

Wat kost een website laten maken?
Storyblok

Webhosting kosten

De meeste webdesign bureaus vragen jaarlijks een kost voor webhosting. Dit is het plaatsen van je website op een server, waardoor deze online toegankelijk is voor bezoekers. Zonder webhosting is je website niet zichtbaar op het internet, dus het is een belangrijk onderdeel. Let op: de kosten voor webhosting kunnen per bureau verschillen. De gemiddelde prijs voor webhosting ligt tussen € 200 en € 800 per jaar.

Kosten ontstaan door het aanpassen van de website

Na oplevering van een website is het vaak noodzakelijk om de website aan te passen of uit te breiden. Helaas kunnen hier kosten aan verbonden zijn. Dit komt omdat er vaak extra werkzaamheden nodig zijn om de website aan te passen of uit te breiden, zoals het schrijven van nieuwe code of het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Soms kan het ook zijn dat er licentiekosten zijn voor het gebruik van bepaalde software of tools die nodig zijn om de aanpassing of uitbreiding uit te voeren. Het uurtarief voor deze werkzaamheden ligt gemiddeld tussen de € 50 en € 150 per uur. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over de kosten van eventuele aanpassingen of uitbreidingen, zodat er geen onverwachte kosten ontstaan na oplevering van de website.

Duurtijd voor de ontwikkeling van een website

Het ontwikkelen van een zakelijke website met 4 - 10 pagina's neemt meestal ongeveer 1 tot 2 weken in beslag. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte en complexiteit van de website. Het is wel belangrijk om rekening te houden met een eventuele oplevertermijn, zodat je weet wanneer je website live kan gaan. Het is ook verstandig om goed te overleggen met het webdesign bureau over de planning, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat de tijdsindicatie is voor de oplevering van je website.

Tips bij het kiezen van een webdesign bureau

Bij het kiezen van een webdesign bureau is het belangrijk om te kijken of ze werken volgens de webstandaarden, zodat je website technisch geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de laadtijd van de website. Een snelle website zorgt voor een betere gebruikservaring voor de bezoekers. Zoek daarom naar een bureau dat ervaring heeft met het ontwikkelen van snelle en technisch geoptimaliseerde websites. Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar de portfolio van het bureau, zodat je een beeld kunt krijgen van hun werk en of dit aansluit bij wat je zoekt.

Test de kwaliteit van websites

Gebruik Google PageSpeed Insights om de prestaties van websites van het webdesign bureau waarmee je overweegt te werken te testen. Zo krijg je een goed beeld van hun vaardigheden en kun je bepalen of ze in staat zijn om een website te ontwikkelen met een goede laadtijd. Vergeet ook niet om dit te bespreken met het bureau voordat je een keuze maakt, zodat je zeker weet dat ze aan je verwachtingen kunnen voldoen.

Website laten maken prijs
Google PageSpeed Insights

Doe een screening van het webdesign bureau

Laat de after sales service niet over het hoofd bij het kiezen van een webdesign bureau. Het is belangrijk om te weten dat je terecht kunt met vragen of problemen na oplevering van je website. Zoek daarom naar een bureau met goede after sales service, zodat je altijd op de juiste plaats terechtkomt als je hulp nodig hebt. Bekijk ook de reviews van andere klanten om een beeld te krijgen van hoe het bureau omgaat met vragen of problemen na oplevering.

Website laten maken prijs
Google reviews

Kies een webdesign bureau dat past bij je budget

Al met al is het belangrijk om goed te overwegen wat je precies wilt met je website en wat je budget is. Zoek vervolgens een webdesign bureau dat aansluit bij je wensen en budget, en let daarbij op de factoren die we hierboven hebben besproken. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt en dat je website aan alle eisen voldoet.