Wat kost een website laten maken?

Kosten website laten maken: een volledig overzicht en tips

Seppe Gadeyne

Freelance webdeveloper

In dit artikel wil ik je helpen bij het nemen van een goede beslissing voor het vinden van de juiste websitebouwer voor het laten maken van je website. Ik bespreek de gemiddelde prijs voor webdevelopment, inclusief de kosten voor een content management systeem, webhosting en aanpassingen. Daarnaast geef ik informatie over de gemiddelde ontwikkelingstijd en deel ik 3 tips voor het selecteren van een geschikte websitebouwer.

Wat kost een website laten maken
Een nieuwe website voor New Impact gemaakt door Straffe Sites

Inhoudsopgave

 1. De prijs van een website laten maken

 2. De prijs van een content management systeem

 3. Webhosting kosten

 4. Kosten ontstaan door het aanpassen van de website

 5. Duurtijd voor de ontwikkeling van een website

 6. Gebruik deze 3 tips bij het kiezen van een websitebouwer

 7. Vind je dit allemaal toch te duur?

 8. Conclusie

De prijs van een website laten maken

Als je een nieuwe website wilt, moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de € 500 en € 5.000 om een website te laten maken. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal pagina's, de complexiteit van de functionaliteiten en het ontwerp van de website. Het is daarom belangrijk om duidelijk te communiceren met de websitebouwer wat je precies wilt, zodat ze een passende offerte kunnen opstellen.

De prijs van een content management systeem

Content management systemen (CMS) zijn een onmisbaar hulpmiddel voor elke website. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden beschikbaar, van gratis open source oplossingen zoals WordPress tot geavanceerde SAAS oplossingen zoals Storyblok, een headless CMS. Hoewel WordPress een gratis open source oplossing is, is het belangrijk om te realiseren dat je bij zelfbeheer verantwoordelijk bent voor updates en onderhoud. Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om het website onderhoud te laten doen door de websitebouwer. Houd er wel rekening mee dat deze oplossing minder veilig en minder prestatiegericht is in vergelijking met een headless CMS. Storyblok biedt een gratis optie voor kleine bedrijfswebsites met één gebruiker. Meerdere gebruikers zijn beschikbaar voor € 9 per maand. Voor grotere teams is er een prijs van € 90 waarin 5 teamzetels zitten.

Wat kost een website laten maken
Storyblok, een krachtig headless CMS

Webhosting kosten

De meeste websitebouwers vragen jaarlijks een vergoeding voor het hosten van de website. Dit betekent dat de website op een server wordt geplaatst, zodat deze online bereikbaar is voor bezoekers. Zonder webhosting is je website niet zichtbaar op het internet en dit is daarom een belangrijk aspect. Houd er rekening mee dat de kosten per websitebouwer kunnen verschillen. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 200 en € 700 per jaar.

Kosten ontstaan door het aanpassen van de website

Na de oplevering van een website is het vaak nodig om de website aan te passen of uit te breiden. Helaas kunnen hierbij kosten zijn verbonden. Dit komt omdat extra werk nodig is, zoals het schrijven van nieuwe code of het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Soms zijn er ook licentiekosten voor het gebruik van bepaalde software of tools die nodig zijn voor de aanpassing of uitbreiding. Het uurtarief voor deze werkzaamheden ligt gemiddeld tussen € 50 en € 150 per uur. Daarom is het belangrijk om afspraken te maken over de kosten voor eventuele aanpassingen of uitbreidingen, zodat er geen onverwachte kosten ontstaan na de oplevering van de website.

Duurtijd voor de ontwikkeling van een website

Het ontwikkelen van een zakelijke website met 4 tot 10 pagina's duurt meestal 1 tot 3 weken. Dit is afhankelijk van de grootte en complexiteit van de website. Het is belangrijk om rekening te houden met een eventuele oplevertermijn, zodat je weet wanneer je website online kan gaan. Het is verstandig om goed te overleggen met de websitebouwer over de planning, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat de oplevertijd is voor je website.

Gebruik deze 3 tips bij het kiezen van een websitebouwer

Bij het kiezen van een websitebouwer is het belangrijk om te kijken of zij volgens de webstandaarden werken, zodat je website technisch geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Let ook op de laadtijd van de website. Een snelle website zorgt voor een betere gebruikerservaring voor bezoekers. Zoek daarom een websitebouwer met ervaring in het ontwikkelen van snelle en technisch geoptimaliseerde websites. Bekijk ook de portfolio van de websitebouwer om een beeld te krijgen van hun werk en of dit aansluit bij wat je zoekt.

 1. Test de kwaliteit van websites: gebruik Google PageSpeed Insights om de kwaliteit van de websites van het bedrijf waar je overweegt mee te werken te testen. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van hun vaardigheden en kun je bepalen of ze in staat zijn om een website te ontwikkelen met een goede laadtijd. Vergeet ook niet om dit onderwerp te bespreken met de websitebouwer voordat je een keuze maakt.

 2. Doe een screening van de websitebouwer: negeer de after sales service niet bij het kiezen van een websitebouwer. Het is belangrijk om te weten dat je ondersteuning kunt verwachten na de oplevering van je website. Zoek daarom een bedrijf met goede after sales service, zodat je altijd op de juiste plaats bent als je hulp nodig hebt. Lees ook de beoordelingen van andere klanten om een beeld te krijgen van hoe het bedrijf omgaat met verzoeken of problemen na oplevering.

 3. Kies een websitebouwer die past bij je budget: om het kort samen te vatten, is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over je doelen en budget voor je website. Kies vervolgens een websitebouwer die aansluit bij je wensen en budget, en houd rekening met de factoren die we eerder besproken hebben. Op deze manier weet je zeker dat je een verstandige beslissing maakt en dat je website aan alle vereisten voldoet.

Website laten maken prijs
Gebruik Google PageSpeed Insights om de prestaties van een website te testen

Vind je dit allemaal toch te duur?

Geen zorgen, er zijn alternatieven beschikbaar. Als je op zoek bent naar goedkopere opties voor het laten maken van een website, neem dan eens een kijkje bij mijn andere artikel, waarin ik uitleg hoe je op een budgetvriendelijke manier een website kunt maken met tools zoals Framer of 10Web. Lees het artikel goedkoop een website laten maken. Het is mogelijk om een kwalitatieve website te hebben zonder dat je er een fortuin aan hoeft te spenderen. Met de juiste keuzes en strategieën kun je de kosten aanzienlijk verminderen.

Goedkoop een website laten maken
10Web: een AI-gedreven WordPress website met Elementor

Conclusie

Het is belangrijk om goed onderzoek te doen bij het kiezen van een websitebouwer. Houd rekening met de verschillende kosten en de duurtijd voor de ontwikkeling van een website. Zorg ervoor dat je een bedrijf kiest die kwalitatieve websites ontwikkelt met snelle laadtijden. Doe hiervoor zelf een onderzoek met Google PageSpeed Insights. Door deze factoren in acht te nemen en een websitebouwer te kiezen die past bij je budget, kun je erop vertrouwen dat je een goede keuze maakt.

Maak een afspraak met mij om een professionele en prestatie gerichte website te laten maken. Of voor SEO optimalisaties en website onderhoud van je bestaande website.

Veel gestelde vragen

FAQ

Laten we eens verder ingaan op enkele veelgestelde vragen.

Wat is de prijs voor het laten maken van een website?

De gemiddelde prijs voor het laten maken van een website ligt tussen € 500 en € 5.000 en is afhankelijk van factoren zoals het aantal pagina's, de complexiteit van de functionaliteiten en het ontwerp van de website.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een websitebouwer?

Bij het kiezen van een websitebouwer is het belangrijk om te kijken naar hun ervaring in het ontwikkelen van snelle en technisch geoptimaliseerde websites. Kijk ook naar de portfolio van het bedrijf en beoordeel de kwaliteit van hun websites met behulp van tools zoals Google PageSpeed Insights. Vergeet niet om ook de after sales service te onderzoeken en eventuele beoordelingen van andere klanten te lezen voordat je een keuze maakt.

Wat is de gemiddelde duurtijd voor de ontwikkeling van een website?

De duurtijd voor de ontwikkeling van een zakelijke website met 4 tot 10 pagina's duurt meestal tussen 1 en 3 weken, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de website.