Hoger scoren in Google

Hoe komt mijn website hoger in Google? 🚀

 1. Ontgrendel de kracht van zoekwoorden

 2. Creëer nuttige, betrouwbare en mensgerichte inhoud

 3. De juiste opmaak voor teksten gebruiken

 4. Webstandaarden en semantische opmaak

 5. Website prestaties optimaliseren

 6. Afbeeldingen optimaliseren voor het sneller inladen en indexeren

 7. Het perfecte websiteadres gebruiken

 8. Optimaliseer de titel en omschrijving voor zoekmachines en gebruikers

 9. Links en sociale media

Ontgrendel de kracht van zoekwoorden

Een van de belangrijkste dingen om te weten als je wilt dat je website hoger in Google komt is dat je een zoekwoorden onderzoek moet doen. Dit helpt je om te begrijpen welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt om naar jouw producten of diensten te zoeken. Eenmaal je de zoekwoorden hebt geïdentificeerd die belangrijk zijn voor jouw business, is het belangrijk om de focus op één zoekwoord per pagina te leggen. Dit helpt je om gerichte inhoud te creëren die aansluit bij de zoekopdrachten van je doelgroep.

Hoe komt mijn website hoger in Google? Zoekwoorden onderzoek
KWFinder

Creëer nuttige, betrouwbare en mensgerichte inhoud

Om ervoor te zorgen dat je website goed scoort in Google, moet je de inhoud van je website optimaliseren. Dit betekent dat je de inhoud informatief en behulpzaam moet maken voor de bezoekers van je website. De inhoud moet ook zo geschreven zijn dat het zoekwoord dat je wilt targetten, op een natuurlijke manier in de tekst wordt gebruikt. Google heeft een interessant artikel geschreven over het creëren van nuttige, betrouwbare, mensgerichte inhoud.

Hoger scoren in Google
Google Search Console

De juiste opmaak voor teksten gebruiken

Een ander belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie is de opmaak van de teksten. Hierbij is het belangrijk om de juiste heading tags te gebruiken, zoals H1, H2, H3, H4, H5 en H6. Deze tags helpen zoekmachines begrijpen waar de inhoud van de pagina over gaat. Een handige tool om de opmaak van je hoofding structuur na te kijken is HTML Outliner.

Hoger scoren in Google
HTML Outliner

Webstandaarden en semantische opmaak

Ervoor zorgen dat je website voldoet aan de "HTML Living Standard" is een belangrijke stap om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Juist gebruik van HTML-tags, zoals semantische opmaak, is cruciaal voor zoekmachines om de inhoud en structuur van je website te begrijpen. Door de juiste tags op de juiste manier en voor de juiste doelen te gebruiken, kunnen zoekmachines de context en betekenis van de inhoud makkelijker begrijpen, wat kan leiden tot betere indexering en hogere zoekmachine-ranglijsten. Bovendien maakt het je website toegankelijker voor gebruikers met een visuele beperking door hen meer context te geven over de inhoud en de structuur.

Hoger scoren in Google
Semantische opmaak

Website prestaties optimaliseren

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de snelheid waarmee de website inlaadt. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden. Om de snelheid van de website te verbeteren, kun je bijvoorbeeld volgende acties ondernemen:

 1. Afbeeldingen comprimeren en de formaten optimaliseren

 2. Een Content Delivery Network (CDN) gebruiken

 3. Onnodige scripts en stylesheets verwijderen uit de code van de website

 4. Alles wat niet zichtbaar is op het scherm pas inladen als de bezoeker naar beneden scrolt op de pagina

Je kan hiervoor Google PageSpeed Insights gebruiken om de laadsnelheid van een website te testen. Dit geeft je inzicht in hoe snel de pagina's laden en welke verbeteringen je kunt aanbrengen om de snelheid te verhogen. Het is ook belangrijk om de resultaten van de testen regelmatig te controleren, zodat je op de hoogte blijft van eventuele problemen die zich kunnen voordoen.

Hoe komt mijn website hoger in Google? Google PageSpeed Insights
Google PageSpeed Insights

Afbeeldingen optimaliseren voor het sneller inladen en indexeren

Om ervoor te zorgen dat je website goed scoort in zoekmachines, is het ook belangrijk om de bestandsnamen van de pagina's een naam te geven met het zoekwoord van de pagina. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat. Vergeet daarbij meteen ook niet het zoekwoord te verwerken in de alt tekst van de afbeelding. Dit kan je via het content management systeem dat je gebruikt ook altijd meegeven. 

Website hoger in Google
Storyblok, headless CMS

Het perfecte websiteadres gebruiken

Een slug is de laatste deel van een websiteadres van een pagina, na de domeinnaam. Een goede praktijk is om een slug te gebruiken die het zoekwoord van de pagina bevat. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat en kan bijdragen aan een hogere ranking in zoekresultaten. Bijvoorbeeld in plaats van een websiteadres als "voorbeeld.com/pagina1234" kun je een slug gebruiken als "voorbeeld.com/zoekwoord" waar "zoekwoord" het zoekwoord is dat je wilt targetten. Door dit te doen, geef je zoekmachines meer context over de inhoud van de pagina en kan het helpen om je website hoger te laten scoren in zoekresultaten.

Hoe komt mijn website hoger in Google - Gebruik het zoekwoord in de slug
Storyblok, headless CMS

Optimaliseer de titel en omschrijving voor zoekmachines en gebruikers

De meta titel en beschrijving zijn de tekst die wordt weergegeven in zoekresultaten en geven zoekmachines en gebruikers een duidelijk beeld van de inhoud van de pagina. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de meta titel en beschrijving van je pagina's toepasselijk zijn voor de inhoud van de pagina en het zoekwoord dat je wilt targetten. Dit kan bijdragen aan een hogere klokfrequentie in zoekresultaten en kan helpen om je website hoger te laten scoren in zoekresultaten. Let er ook op dat de meta titel niet te lang is, zoekmachines zullen het inkorten als het te lang is. Mangools heeft hiervoor een handige SERP simulator gemaakt, dit kan je vast helpen.

Hoe komt mijn website hoger in Google? SERP simulator
SERP simulator

Links en sociale media

Een andere manier om je website hoger in Google te krijgen is door het gebruik van externe links. Dit betekent dat andere websites naar jouw website een link leggen. Hoe meer links naar jouw website verwijzen, hoe hoger je website zal ranken in zoekmachines. Maar let hierbij op dat je niet gaat betalen voor links, dit is tegen het spam beleid van Google en kan juist het omgekeerde effect hebben.

Hoger scoren in Google
LinkMiner

Bouw ook aan een sociale media aanwezigheid. Dit kan helpen om je website meer bekendheid te geven en meer verkeer naar je website te trekken. Deel regelmatig updates, blogs en andere relevante inhoud op sociale media kanalen.

Tot slot

Tot slot is het belangrijk om te weten dat zoekmachine optimalisatie een continu proces is. Dit betekent dat je regelmatig moet werken aan je website om ervoor te zorgen dat deze blijft presteren in zoekmachines. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de inhoud van je website regelmatig moet updaten of dat je de opmaak van je website moet veranderen om aan de veranderende eisen van zoekmachines te voldoen.

In conclusie, om hoger te ranken in Google, moet je een zoekwoord onderzoek doen, focus op één zoekwoord per pagina, optimaliseer de inhoud van je website, gebruik juiste heading tags, zorg voor een snelle website, geef bestandsnamen een naam met het zoekwoord van de pagina, test de pagina's met Google PageSpeed Insights, gebruik externe links, bouw aan een sociale media aanwezigheid en zie zoekmachine optimalisatie als een continu proces.

👉 Voor professionele ondersteuning bij het optimaliseren van uw website, neem gerust contact op met Straffe Sites.